• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Jet
Leestijd: ~5 minuten

Een nieuwe FloerTube video waar we het allemaal een beetje warm van krijgen. Is een parket, laminaat of PVC vloer geschikt voor vloerverwarming? Het antwoord is simpel, alle vloeren van Floer zijn er geschikt voor! Geniet van een aangenaam leefklimaat in huis door de juiste vloer met vloerverwarming te combineren. De ene vloer is echter wel geschikter dan de ander. Hoe dit zit leggen we graag aan je uit.

Is een parket, laminaat of PVC vloer geschikt voor vloerverwarming?

Vloerverwarming is een populaire manier om een woning te verwarmen. Dit komt onder andere doordat er een aangenamer en beter verdeeld klimaat in de betreffende ruimte ontstaat. Daarnaast vinden veel mensen de onzichtbare manier van verwarmen fijn door de mogelijkheden dat het biedt voor hun interieur. Daarnaast zitten er vaak financiële voordelen aan! Er zijn verschillende installatie mogelijkheden voor vloerverwarming, hierdoor worden er ook verschillende eisen gesteld aan vloerbedekking. Controleer bij jouw vloerverwarming leverancier welke eisen dit zijn. Zo maak jij de beste keuze in jouw situatie!

De warmteweerstand en vloeren

Wat betekent de warmteweerstand? De warmteweerstand zegt iets over de snelheid waarmee de vloer wordt verwarmd en deze warmte doorlaat. Om dit nog beter uit te leggen is het handig om te weten hoe vloerverwarming precies werkt. Vloerverwarming wordt geïnstalleerd in de dekvloer, de warmte moet omhoog trekken. De mate waarin de warmte wordt tegengehouden onderweg naar boven noemen we de warmteweerstand. Hoe lager de warmteweerstand, hoe makkelijker de vloer de warmte doorlaat. Vanuit de meeste vloerverwarming leveranciers mag de maximale warmteweerstand van een vloer niet hoger zijn dan 0,15 m2 K/W. Is de warmteweerstand van de gehele vloeropbouw hoger dan 0,15 m2 K/W? Dan haal je niet het beste rendement uit de vloerverwarming en kan er sprake zijn van warmteverlies. Doordat al onze Floeren een warmteweerstand hebben die lager is dan het maximale rendement (0,15 m2 K/W), zijn al onze vloeren geschikt voor vloerverwarming.Floer Vloerverwarming

Parket meer of minder geschikt?

De vloeren met een hoge warmteweerstand zijn de eiken parket vloeren, dit komt door de opbouw van de vloeren. Door meerdere houtlagen dwars op elkaar te verlijmen ontstaat er een stabiele eiken parket vloer. Echter werkt dit ook isolerend waardoor onze eiken houten vloeren al snel de maximale warmteweerstand voor vloerverwarming behalen. Heb jij je oog laten vallen op bijvoorbeeld het Lamelparket Rustiek Eiken – Karamel Bruin Geolied?

We raden het aan om te kiezen voor de dunste plank opbouw en de vloer verlijmd te laten leggen. Het eiken parket van 1,2 cm dik heeft een warmteweerstand van 0,11 m2 K/W. Heb je de voorkeur voor een houten visgraat vloer? De planken zijn 1,6 cm dik waardoor deze vloeren een warmteweerstand van 0,14 m2 K/W hebben. Hoe hoger de warmteweerstand, hoe langer het duurt voor de vloer warmte afgeeft. Kies je liever een zwevende eiken parket vloer? Hou dan ook rekening met de warmteweerstand van de ondervloer.

Laminaat en ondervloeren

Ben je op zoek naar een laminaat vloer en wil je deze combineren met vloerverwarming? Dat kan! Deze vloeren zijn goede warmtegeleiders en beschikbaar in verschillende diktes. Bij Floer hebben we laminaatvloeren in verschillende diktes waardoor ze een verschillende warmteweerstand hebben. Zo zijn bijvoorbeeld de vloeren uit de collecties Landhuis Laminaat en Steden Laminaat 0,8 cm dik en hebben deze vloeren een warmteweerstand van 0,07 m2 K/W.

De Visgraat Laminaat vloeren hebben een dikte van 1,2 cm en een warmteweerstand van 0,09 m2 K/W. Laminaatvloeren worden altijd zwevend gelegd, hierdoor is het gebruik van een ondervloer noodzakelijk. Wil je jouw laminaat vloer combineren met vloerverwarming? Kies dan niet voor een ondervloer gemaakt van schuim. Er zit namelijk lucht in waardoor het een isolerende werking heeft. Gebruik in plaats daarvan een ondervloer van PU rubber, deze ondervloer rollen laten warmte goed door en hebben een extreem lage warmteweerstand van 0,009 m2 K/W.

Click PVC en vloerverwarming

Click PVC is een nóg betere keuze, deze vloeren zijn een zeer goede warmtegeleider. Beter dan hout en laminaat! Dit komt doordat deze vloeren gemaakt zijn van een mix van steen mineralen en PVC. Beide materialen zijn zeer goede warmtegeleiders en deze vloeren hebben dan ook de zeer lage warmteweerstand van 0,039 m2 K/W. Ook het Visgraat Click PVC en Tegel Click PVC zijn dus vloeren die erg geschikt zijn voor op vloerverwarming. Deze vloeren moeten ook op een ondervloer worden gelegd. Combineer deze vloeren met de Rigid Click PVC Ondervloer, gemaakt van PU rubber en met een zeer lage warmteweerstand van 0,009 m2 K/W.

De perfecte vloer op vloerverwarming

Ben je op zoek naar de perfecte vloer voor op vloerverwarming? We kunnen er niet om heen, dit zijn onze Plak PVC vloeren. Deze PVC vloeren verlijm je rechtstreeks op de ondergrond en er wordt geen gebruik gemaakt van een ondervloer, hierdoor is er geen warmteweerstand door het gebruik van een ondervloer. De plak PVC vloeren bestaan uit flexibele PVC stroken met een dikte van 0,25 cm. Doordat deze vloerdelen zo dun zijn is elke verandering met de thermostaat direct voelbaar. Ben je op zoek naar de perfecte tegel PVC vloer, visgraat PVC of het extra grote Walvisgraat PVC? Al deze vloeren zijn perfect en ideaal te combineren met deze manier van verwarmen.

Floer-FloerTube-Eiken-parket-laminaat-pvc-vloerverwarming-warmteweerstand

Wil je meer FloerTube video’s zien? Ontdek de verschillen tussen laminaat en PVC vloeren of ontdek welke ondervloer bij laminaat vloeren de beste keuze is. Lees meer op Floer blog. Bekijk de vloeren collecties van Floer. Ontdek prachtige vloeren zoals het Lamelparket Rustiek Eiken – Dubbel Gerookt & Grijs Geolied. Liever een vloer in het echt zien? Bestel een proefstaal en ervaar jouw favoriete Floer thuis.