Wat zijn de verschillen tussen laminaat en PVC vloeren? Als de zoektocht naar een vloer is gestart begrijpen we dat het best lastig kan zijn om een keuze te maken tussen zoveel mogelijkheden. Verliefd op een prachtige houten vloer? Of liever een vloer die eenvoudig te onderhouden is en lijkt op eiken zoals een bijzondere laminaatvloer? Liever een 100% waterbestendige vloer? De keuze is reuze en daarom willen we het iets makkelijker met de informatieve FloerTube video’s. In deze FloerTube video zet Guido de 5 belangrijkste verschillen tussen Laminaat en PVC vloeren voor je op een rij! Leuke video? Abonneer op ons kanaal voor meer FloerTube video’s.
Het verschil tussen een laminaat en een PVC vloer
HDF VS PVC
Het grootste verschil tussen laminaat vloeren en PVC vloeren is het materiaal waar ze van gemaakt zijn. Laminaat vloeren zijn gemaakt uit verschillende lagen van een aantal materialen die op HDF geperst zijn. HDF staat voor High-density Fibreboard, simpel vertaald: een hard samengeperste houtvezel plaat. PVC vloeren worden geproduceerd uit kunststof. De afkorting PVC staat voor PolyVinylChloride. Laminaat vloeren zijn solide planken en worden gelegd met een handige klikverbinding. Plak PVC vloeren zijn flexibel en zacht, deze vloeren worden verlijmd op de ondergrond. Click PVC vloeren worden gemaakt uit hetzelfde materiaal als Plak PVC vloeren maar zijn minder flexibel, doordat ze een ‘rigid core’ steen mineraal tussenlaag hebben.
Vloerverwarming
We schreven er al eens eerder over; welke vloer is geschikt voor vloerverwarming? Lang verhaal kort: laminaat is zeker geschikt voor vloerverwarming. Al wordt hout niet gezien als de perfecte warmtegeleider. Optimaal rendement van je vloerverwarming? PVC is een betere geleider, wat betekent dat de warmte van de vloerverwarming sneller wordt afgegeven. Dit is zeker fijn wanneer het jouw hoofdverwarming is! Zelfs zonder vloerverwarming voelt PVC warm aan. Nooit meer koude voetjes!
Anti-kras of slijtlaag
Met kinderen en huisdieren in huis is het belangrijk om een kindvriendelijke vloer te hebben die bestand is tegen krassen. Alle PVC en Laminaat Floeren zijn geschikt voor intensief huishoudelijk gebruik, maar er is wel een verschil wanneer het op krasbestendigheid aankomt. Laminaat vloeren zijn afgewerkt met een harde anti-kras laag, daardoor zijn deze vloeren niet krasgevoelig. PVC wordt vaak verkocht als een vloer die nog krasbestendiger is dan Laminaat, maar dit is niet helemaal waar. PVC vloeren hebben een sterke slijtlaag van 0,55 mm met daarbovenop een PU-coating. Hierdoor is PVC iets krasgevoeliger in vergelijking met laminaat.
Bijkomend voordeel daarbij is dat deze PU coating en slijtlaag van PVC met een polisher weer kunnen worden bijgewerkt en krassen hierin dus kunnen worden hersteld. Toch een kras in je PVC vloer? Lees hier alles over het wegwerken van krassen op een PVC vloer. Een kras maken op het ijzersterke Floer laminaat is bijna onmogelijk. Lukt het jou wel dan bestaat er helaas geen plaatselijke herstelmogelijkheid zoals bij PVC, op het vervangen van de laminaat plank na natuurlijk!
Loopgeluid
Laminaat vloeren staan bekend om het tikkende contactgeluid, zeker bij het belopen met schoenen met hakken een bekend verschijnsel. Gelukkig hebben we hier vandaag de dag een goede oplossing voor, de Contactloos ondervloer! Deze ondervloer dempt het contactgeluid en zorgt zo voor een massiever loopgeluid. Guido laat je in de FloerTube aflevering horen wat dit verschil is! Een PVC vloer heeft van zichzelf een heel zacht loopgeluid, dit komt door het zachte materiaal waar de vloeren uit gemaakt worden.
Geen rumoer? De Contactloos ondervloer!
100% waterbestendig, enkele uren of altijd?
Een ander groot verschil tussen laminaat en PVC is de waterbestendigheid. PVC is gemaakt van plastic en daardoor 100% waterbestendig. Let er wel op dat je in vochtige ruimtes als de badkamer ook de juiste materialen gebruikt zoals bijvoorbeeld waterbestendige PVC lijm! De houtvezelplaat van het laminaat kan minder goed tegen water. Een beetje spatwater in de keuken is geen probleem! Maar bij langdurig contact met vocht zuigt het laminaat zich vol en zet de houtvezel plaat uit. Gelukkig hebben we enkele laminaatvloeren die het waterproof label dragen. Dit houdt in dat deze vloeren waterbestendig zijn gecoat, ook in de groef. Op deze vloeren, zoals het Landhuis Laminaat en het Steden Laminaat, mag er tot 4 uur lang een (kleine) plasvorming liggen zonder dat dit de vloer zal aantasten.
Verschillende diktes
Nog een verschil tussen PVC en laminaat vloeren is de dikte van de plankdelen. Onze Plak PVC vloeren hebben een dikte van 0,25 cm. Floer Click PVC is voorzien van een extra steen mineraal tussenlaag. Dit is nodig om een stevige klik verbinding te kunnen produceren en de vloeren stabieler te maken. Deze vloeren hebben dan ook een dikte 0,5 cm. De laminaat vloeren van Floer hebben een dikte tussen de 0,8 cm en 1,2 cm. Leuk om te weten: een dikkere laminaat vloer zorgt voor een massiever loopgeluid!
Een klikverbinding of verlijmen
Een vloer zelf leggen? Dat kan dankzij de klik verbindingen. Dit is een van de redenen voor de populariteit van laminaat vloeren. Met de Visgraat Click PVC vloeren zijn er vandaag de dag dus ook PVC vloeren die je eenvoudig zelf kan leggen. De klikverbindingen verschillen van elkaar. Bij Floer hebben we drie verschillende verbindingen: Variclick, Fastclick en Unidrop.
Een plak PVC vloer ligt verlijmd op de ondergrond. Voor de zachte plak PVC stroken is een compleet egale ondergrond nodig. Ook in een nieuwbouwwoning moet de ondergrond eerst worden behandeld met egaline. Het verlijmen van een plak PVC vloer is daardoor een klus die uitsluitend kan worden uitgevoerd door een (ervaren) klusser. Click PVC vloeren en laminaatvloeren zijn door de klikverbindingen gemakkelijk zelf te leggen. In vergelijking met plak PVC vloeren zijn de kosten vaak lager doordat de ondergrond, wanneer voldoende vlak, niet egaliseert hoeft te worden en je de vloer zelf kunt leggen. Ideaal voor de doe-het-zelver! Ook zonder klus ervaring kan jij dit doen dankzij onze handige video’s en bijgeleverde leginstructies. Lees hier hoe je zelf een extra breed laminaat vloer legt.
Het onderhouden van een pvc en laminaatvloer
Het schoonmaken en onderhouden van een laminaat of PVC vloer is redelijk eenvoudig. Het is vooral belangrijk om te weten wat je niet moet doen. Wanneer je namelijk de verkeerde schoonmaakmiddelen gebruikt kan het de vloer beschadigen. Laminaat vloeren kunnen ook beschadigen door het gebruik van (te) veel water. Dit houdt niet per se in dat ze bijvoorbeeld niet in een keuken kunnen liggen. Lees hier of een laminaat vloer in de keuken kan.
Als er water onder een laminaat vloer komt, zal het kunnen beschadigen. Liever voorkomen want het is niet te genezen! Zorg ervoor dat je de vloer niet nat te maakt en laat vocht niet langdurig op de vloer liggen. Bij PVC vloeren is dit echter geen probleem. Of je nou kiest voor een click PVC vloer of een plak PVC vloer, water zal voor deze vloeren geen problemen opleveren! De keuze voor schoonmaakmiddelen is wel ontzettend belangrijk, de verkeerde middelen kunnen de toplaag van de vloer aantasten. Zorg altijd dat een vloer goed acclimatiseert voordat hij gelegd wordt. Hiermee zorg je voor minder problemen achteraf.
PVC laminaat
Het wil nog wel eens voorkomen dat Klik PVC per ongeluk PVC laminaat genoemd wordt. Dit komt vaak doordat Klik PVC vloeren het beste uit beide werelden samenbrengen in één vloer. Zo heb je alle voordelen die een PVC vloer met zich meebrengt en krijg je een super handige klik verbinding erbij. Mocht je dus ergens de term PVC laminaat lezen of iemand dit horen zeggen, dan wordt in de meeste gevallen gewoon een Klik PVC vloer bedoeld.
Wist je dat?
Laminaat vloeren langer bestaan dan PVC vloeren? PVC heeft de afgelopen jaren echter een flinke opmars gemaakt. We hebben bij Floer naast Laminaat ook verschillende PVC vloeren collecties. Zoals Visgraat PVC vloeren en ook Tegel Click PVC vloeren, in prachtige patronen en met voelbare structuren. We hopen dat je wat wijzer bent geworden over de verschillen tussen laminaat en PVC vloeren! Meer FloerTube video’s? Kijk ze allemaal!
Op de website vind je naast PVC en laminaat vloeren ook Eiken Houten vloeren. Liever een PVC vloer? Neem eens een kijkje tussen en Klik PVC, Walvisgraat PVC en breed PVC vloeren. Laminaat vloeren zijn onder andere verkrijgbaar in breed laminaat en Visgraat Laminaat. Al een keuze gemaakt? Bestel dan een proefstaal of kom binnenkijken bij jouw dichtstbijzijnde dealer.