Moeilijk hè, dat kiezen. Twijfel je tussen een tegel klik Vinyl vloer en een plak tegel Vinyl vloer? Wij lossen het voor je op met een ouderwetse ‘standoff’. Met gepaste trots presenteren wij: ‘The battle of the bricks!’ Of nou ja…. tegels dan. Bricks klonk alleen leuker. Lees alle verschillen en overeenkomsten in dit artikel over klik tegel Vinyl versus tegel plak Vinyl.
Het grootste verschil

Het grootste verschil doen we je gewoon cadeau. Dit is namelijk al te vinden in de naam! Een tegel click Vinyl vloer heeft een klik verbinding op de vloerdelen waardoor je deze net zo gemakkelijk legt als laminaat. In tegenstelling tot tegel plak Vinyl vloeren. Deze vloeren worden verlijmd op de ondergrond en zijn daardoor enkel door de zeer ervaren doe-het-zelver te leggen. We vragen je dus om deze keer een beroep te doen op een stukje zelfreflectie. Een plak Vinyl vloer dient gelegd te worden op een uiterst egale ondergrond. Het egaliseren van een ondergrond is een lastige klus. We raden het aan dit te laten doen door een professional.
Een Tegel Click Vinyl vloer is daarentegen eenvoudig zelf te leggen. Deze vloeren zijn namelijk voorzien van een Fastclick verbinding waardoor je de rigid click Vinyl vloer eenvoudig aan elkaar legt. Als je altijd aspiraties hebt gehad om vloerenlegger te worden dan kun je dus nu kijken of het tijd is voor een carrière switch. Essentieel bij deze vloeren is het gebruik van een goede ondervloer. Enkel in combinatie met de rigid click Vinyl ondervloer ontvang je de garanties op de vloerdelen. Waarom? De zware steenmineralen vloerdelen hebben ondersteuning bij de klikverbinding nodig. Een geschikte ondervloer moet daardoor een hoge drukte weerstand hebben (ook wel kPa waarde genoemd). De rigid click Vinyl ondervloer heeft een kPa waarde van 400, deze hoeveelheid raden we aan bij alle klik Vinyl vloeren. Zo blijf je recht houden op 20 jaar fabrieksgarantie. Altijd handig, toch?!
Meer verschillen tussen klik tegel Vinyl en plak tegels
Het grootste verschil is duidelijk maar er zijn nog meer verschillen tussen klik tegel Vinyl en plak Vinyl tegels! Zowel tegel klik Vinyl als betonlook plak Vinyl zijn zeer sterke vloeren. Zo sterk dat we ze bijna op hebben gegeven voor een powerlift wedstrijd. Nee, grapje. Maar beide soorten tegel look vloeren hebben wel een slijtlaag van 0,55 mm. Dit maakt ze uiterst geschikt voor intensief huishoudelijk, commercieel en zelfs industrieel gebruik! Tegel klik Vinyl vloeren zijn voorzien van een ‘rigid mineraal core’ tussenlaag. Deze tussenlaag bestaat uit een mix van Vinyl en steen mineralen en zorgt ervoor dat de klik tegel vloeren extra stabiel zijn. De dikte van de vloeren speelt tevens een rol bij de stabiliteit. Alle beton tegel Vinyl vloeren zijn beschikbaar in stenen look met voelbare structuur, dit maakt de vloeren extra realistisch.

De planken van een plak Vinyl vloer zijn over het algemeen groter dan die van zijn tegenhanger met klik verbinding. Bij plak Vinyl hebben de planken een lengte van 121,9 cm en een breedte van 60,9 cm. Dit is bij het klik tegel Vinyl anders, hier is de lengte namelijk 91,4 cm en de breedte 45,7 cm. Handig om te weten als de grootte van iets voor jou een belangrijk onderdeel is. De grootte van de planken kan een belangrijke rol spelen bij de optiek van je interieur. Er zit tevens een verschil in warmteweerstand tussen de vloeren. Dit is bij de tegel klik vloeren een weerstand van 0,039m2K/W en bij de plak vloer is dit 0,028m2K/W. Het is een minimaal verschil en zal normaal gesproken niet merkbaar moeten zijn, maar het is een verschil.
De overeenkomsten
Naast alle verschillen tussen de tegel Vinyl vloeren zijn er ook een aantal gelijkenissen. Wist je dat tegel Vinyl vloeren 100% waterbestendig zijn? Beide tegel vloeren zijn gemaakt van Vinyl en zijn daardoor geschikt voor in de keuken, badkamer en het toilet. Een ander voordeel van beide vloeren is de lage warmteweerstand! Deze lage warmteweerstand zorgt ervoor dat Vinyl tegel vloeren uitermate geschikt zijn in combinatie met een vloerverwarming. De laatste overeenkomst is dat de namen van de vloeren voor 66,66% gelijk zijn. Niet belangrijk, maar ach dat hoeft ook niet.
Heb je goed opgelet bij tegel klik versus plak Tegel Vinyl?
We pakken alles er nog even voor je bij. Het grootste verschil is dat een plak Vinyl vloer door een professional verlijmd moet worden op een geëgaliseerde ondergrond. Klik Vinyl is zelf te leggen dankzij de handige Fastclick verbinding op een rigid click Vinyl ondervloer. Beide vloeren hebben een sterke slijtlaag, maar verschillen 2,5 mm in dikte. Plak Vinyl planken zijn daarnaast groter dan die van een klik Vinyl vloer. Doordat het Vinyl vloeren zijn beschikken beide vloeren wel over een 100% waterbestendigheid. Dus ‘Klik Tegel Vinyl versus Plak Tegel Vinyl’, wie heeft er gewonnen? Dat bepaal jij zelf natuurlijk!
Geïnteresseerd in iets anders?
Neem eens een kijkje tussen de andere collecties op de website. Bekijk bijvoorbeeld het populaire Walvisgraat Vinyl! Of zijn ‘kleinere’ broertje, het Visgraat Vinyl. Het visgraat patroon is ook beschikbaar in Visgraat Laminaat. Laminaat vloeren zijn tevens beschikbaar in breed laminaat. Liever iets kleiner? Dan kun je ook overwegen om voor een andere laminaat vloer te gaan. Voor ieder wat wils dus!