• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Jet
Leestijd: ~5 minuten

Het egaliseren van een vloer, hoe gaat dat? Het is vaak dé manier om de ondergrond klaar te maken. Door het uitvlakken van de ondergrond werk je de oneffenheden weg en maak je de ondergrond egaal voor de komst van de nieuwe vloer. In deze FloerTube video legt Guido uit hoe je een ondergrond moet egaliseren voor jouw nieuwe Floer.

Waarom egaliseren?

Waarom en wanneer is het nodig om een ondergrond te egaliseren? Voordat een nieuwe Floer gelegd kan worden in jouw huis is het belangrijk om te zorgen voor de juiste ondergrond. Dit doe je door gebruik te maken van een goede ondervloer of door een vloer te egaliseren. Het draagt namelijk voor een groot deel bij aan het kwaliteitsbehoud en levensduur van de vloerdelen. Een goede ondervloer beschermt bijvoorbeeld de klikverbinding en zorgt voor voldoende druksterkte.

Egaline zorgt voor een vlakke en egale ondergrond waardoor deze geschikt is om een plak PVC vloer op te verlijmen. Het egaliseren gebeurt voornamelijk door een parketteur of vakman maar wist je dat je dit ook zelf kan?! Als de keuze is gevallen op een plak PVC vloer is het in principe altijd nodig om de ondergrond te egaliseren. PVC vloeren zijn dun en liggen verlijmd op de ondergrond waardoor kleine oneffenheden kunnen opvallen in het vloeroppervlakte. Om dit te voorkomen moet de ondergrond geëgaliseerd zijn en hoe je dat kunt doen vertellen wij je hier.

Welke benodigdheden heb je voor het egaliseren nodig?

Wat heb je nodig voor het egaliseren van een vloer?

  • Egaline
  • Water (hanteer de hoeveelheid op de verpakking van de egaline)
  • Primer
  • Emmers voor de egaline mix
  • Mixer / cementmenger om de egaline te mixen
  • Verfkrabber / plamuurmes
  • Vachtroller
  • Prikroller
  • Spatel / Rakel

En ook niet onbelangrijk: hulp! Met z’n tweeën werken is handiger dan alleen, zo kan je doorwerken en heeft de egaline ondertussen niet de tijd om te drogen.

Egaliseren kan je leren

Floer-pand-egaliseren-kan-je-leren-van-een-vloerVoordat je echt kunt beginnen moet eerst de ondergrond schoongemaakt zijn. Zitten er verfspetters of andere oneffenheden op de vloer zoals lijmresten? Deze verwijder je in de meeste gevallen met een plamuurmes. Maak met behulp van een goede stofzuiger de ruimte helemaal schoon en stofvrij. Geen vuiltje aan de lucht! Of beter gezegd, geen vuiltje op de vloer! Dan kan de ondergrond bewerkt worden met de primer. Dit breng je aan met een vachtroller. Dit is belangrijk om twee redenen. Het zorgt voor een goede hechting van de egaline en het voorkomt dat de egaline te snel droogt. Dat klinkt misschien een beetje gek maar toch is dit erg belangrijk! Hiermee verklein je namelijk de kans dat de egaline gaat scheuren. Zodra de primer droog is kan er geëgaliseerd worden.

Wil jij over een plavuizen vloer gaan egaliseren? Dan moeten deze eerst opgeschuurd en ontvet worden. Dit zorgt voor een optimale hechting van de egaline en lijm! 

Egaliseren kan je leren!

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Daarom is het aan te raden om alle benodigdheden klaar te zetten voordat je begint. We zetten de emmers water, zakken egaline en andere benodigdheden alvast klaar. Dit is vooral handig wanneer er verschillende ruimtes worden geëgaliseerd. Omdat in het nieuwe pand (zie video) meerdere ruimtes worden geëgaliseerd wordt er gewerkt met een aantal mensen. We raden het aan om in ieder geval met 2 mensen samen te werken. Zo kan de één de mix mengen en dit brengen naar diegene die de ruimte gaat egaliseren. De mix maken we met behulp van een staafmixer. Niet één voor in de keuken maar een XXL versie, ook wel cementmenger genoemd. Meng het geheel totdat je een egale en klont vrije substantie hebt.

Een vloer egaliseren

Floer-pand-egaliseren-kan-je-leren-van-een-vloer

Is de ruimte schoon? De primer gedroogd? Staat de mix klaar? Dit is hét moment om te starten met het egaliseren van een vloer. Giet de eerste emmer leeg en je bent officieel begonnen. Voor het gelijkmatig verdelen van de egaline kan een spatel gebruikt worden, ook wel (egaliseer-) rakel genoemd. Deze zijn beschikbaar in verschillende breedtes en hebben kleine tandjes. De egaline wordt gelijkmatig verdeeld en de eerste grote luchtbellen verwijderd. Ga daarna met een prikroller door de egaline heen. Hiermee wordt egaline ontlucht en verdwijnen overgebleven kleine luchtbellen. De egaline zal hierdoor egaler opdrogen!

Wil je een enkele ruimte egaliseren of zorgen dat egaline niet wegloopt bij bijvoorbeeld de trap? Plaats een kit rand tot waar de egaline moet komen. Hiermee voorkom je dit en weet je precies tot waar je moet werken. Wil je de vloer doorleggen in meerdere ruimtes? Egaliseer dan de ruimtes in één keer. Na ongeveer 4 uur is de egaline in de meeste gevallen droog genoeg om voorzichtig op te lopen. Afhankelijk van de soort egaline die is gebruikt is de ruimte in de meeste gevallen weer volledig bruikbaar na 48 uur.

Klaar om te Floeren

Leg direct na het egaliseren nooit iets zoals vloerkleden of dergelijke op de egaline. Dit dekt de vloer af waardoor egaline niet goed kan drogen. We spoelen de tijd even 48 uur vooruit. De egaline is gedroogd! De uitgeharde egaline moet opgeschuurd worden voordat er een vloer op geïnstalleerd kan worden. Hiermee verwijder je korreltjes en oneffenheden en wordt het vloeroppervlak volledig egaal. Daarnaast zorgt het schuren ook voor de perfecte hechting tussen de lijm en de egaline. Nu is de ruimte klaar om #gefloerd te worden!

De ondervloer is nu geschikt voor alle vloeren van Floer. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor één van de plak PVC vloeren uit de Dorpen PVC collectie, het extra grote Walvisgraat PVC of het normale Visgraat PVC. Was de ondergrond erg oneffen en is deze nu vlak gemaakt voor een prachtige laminaatvloer? Kies voor één van de mooie eiken Visgraat Laminaat vloeren of het brede Landhuis Laminaat. Bekijk het volledige Floer assortiment en ontdek alle vloeren.

Gratis Collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 70 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen