• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Matthijs
Leestijd: ~11 minuten

Hoe onderhoud en reinig ik mijn houten vloer?

Een eiken houten parket vloer, het is de droom van velen. Maar hoe onderhoud en reinig ik mijn houten vloer? En hoe zorg jij ervoor dat jouw houten vloer er mooi uit blijft zien? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen! Het blog is onderverdeeld in drie delen: het onderhouden van een parket vloer, het schoonmaken van een lamel parket vloer en hoe een houten parket vloer moet worden geolied.

Het onderhouden van een eiken parket vloer

Waarom moet ik mijn houten vloer goed onderhouden?

Het onderhouden van een eiken parket vloer is erg belangrijk. Zo zorg je ervoor dat de vloer er mooi uit blijft zien. Maar hoe doe je dit goed? De masterolie waar de houten vloer in de fabriek mee is behandeld, moet na het leggen nog worden ‘afgesloten’. Daarmee doelen we op het nogmaals oliën van de vloer met een onderhoudsolie. Het is aan te raden om dit minimaal elk jaar te herhalen. Heb je een huishouden met kinderen en huisdieren? Dan wordt er meer gebruik gemaakt van de vloer. Dus raden we het aan om het onderhouden met olie elk half jaar te herhalen zodat de eiken parket vloer extra wordt beschermd. Het goed onderhouden van een houten vloer is dan nog belangrijker doordat er meer van de vloer gevraagd wordt. Je kunt ook een houten vloer bestellen die al twee keer geolied is in de fabriek, het is dan in principe niet nodig de vloer na het leggen direct nogmaals te oliën. Een parketteur kan jou het beste hierover adviseren. Meestal is het niet nodig, het kan echter toch aangeraden worden doordat er tijdens het leggen meer stof en ander vuil is vrijgekomen. Eventueel reinigen door middel van dweilen kan dan ook voldoende zijn! Bij het goed onderhouden van jouw eiken parket vloer moet je letten op twee dingen: het schoonmaken van de vloer en het oliën. 

Het schoonmaken van een eiken houten vloer

Hoe maak ik mijn eiken parket vloer schoon?

Floer Eiken Visgraat Parket vloer Verouderd Wit Geolied Hoe onderhoud en reinig ik mijn houten vloer?
Floer Eiken Visgraat Parket – Verouderd & Wit Geolied

Om zo lang mogelijk van jouw vloer te genieten is het belangrijk om de eiken parket vloer goed schoon te houden. Voordat je een houten vloer kan oliën of kan dweilen moet je eerst de vloer schoonmaken. Hoe je dit doet? Goed stofzuigen! Zand en kleine steentjes zijn de grootste boosdoeners voor houten vloer. Je moet zien te voorkomen dat dit de toplaag van de vloer beschadigd. Dit kan je doen door gebruiken te maken van een schoonloopmat bij iedere deur die naar buiten gaat, zoals de voordeur en de tuindeur. Daarnaast is regelmatig stofzuigen belangrijk. Hierdoor hebben korrels zand niet de kans om te schuren in de zeeplaag, als dit wel gebeurt kan het zand ook de toplaag van de houten vloer aantasten. Voorkomen dus want hoe minder zand op de vloer terecht komt, hoe minder onderhoud de eiken parket vloer nodig heeft. Regelmatig stofzuigen en goede schoonloopmatten gebruiken, op deze manier krijgt het zand wat toch binnen gekomen is minder kans de vloer te beschadigen.

Een houten vloer dweilen

Soms moet je natuurlijk ook een houten vloer schoonmaken. We begrijpen best dat het een beetje spannend is, je wilt natuurlijk niet je eiken parket vloer beschadigen. Wees gerust, als je weet hoe jij een houten vloer kan schoonmaken moet het goed komen. Volg de aanwijzingen op en verklein de kans op werking! Bij houten vloeren is het belangrijk dat er weinig temperatuurverschillen in huis zijn, zorg er voor dat de vloer niet langdurig nat blijft en het niet te vochtig wordt gemaakt. Plasvorming op een eiken parket vloer is een absolute no go. Gebruik lauw/koud water, voeg een klein dopje natuurzeep toe aan het dweilwater en maak de vloer een klein beetje vochtig. Gebruik altijd natuurzeep en geen andere schoonmaakmiddelen op een houten vloer! Is het buiten niet te heet of te koud? Zet dan de ramen en deuren open zodat de vloer zo snel mogelijk droogt. Kan dit niet? Droog de vloer dan met een katoenen of hydrofiele doek, hierdoor verklein je de kans op werking van het hout.

Welke schoonmaakmiddelen niet gebruiken

Gebruik bij het schoonmaken van een houten vloer absoluut geen allesreiniger of dergelijke schoonmaakmiddelen. Deze middelen zijn erg slecht voor vloeren en zullen een eiken parket vloer beschadigen. Dit geldt ook PVC vloeren en laminaat vloeren. Het kan de kleur van de vloer aantasten, vlekken veroorzaken of de vloer zelfs onherstelbaar beschadigen. Wil je meer weten over het schoonmaken van laminaat?

Wit-geolied-eiken-lamel-parket-rustiek Hoe onderhoud en reinig ik mijn houten vloer?
Floer Eiken Lamel Parket – Wit Geolied

Welke schoonmaakmiddelen wel gebruiken

Natuurzeep gebruiken bij het dweilen van een houten vloer mag dus wel, het biedt het eiken parket zelfs een vorm van bescherming tegen het water. Zorg wel voor de juiste natuurzeep, wij behandelen onze eiken Floeren in de fabriek met Woca en raden dan ook de natuurzeep van Woca aan voor fabriek geoliede parket vloeren. Doordat het water verdampt en de zeep op de vloer achterblijft biedt het extra bescherming tegen en vuil. Hoe vaak mag jij een houten vloer dweilen? Twee keer per maand kan prima, zolang de vloer maar goed kan drogen en niet te vochtig wordt. Gebruik 25 ml natuurzeep bij 5 liter water. Zo hou je het goed in balans. Bekijk onze andere blogs en FloerTube video’s over het schoonmaken en onderhouden van jouw vloer zodat je weet wat je wel en niet kan gebruiken voor PVC en laminaat vloeren. Nu weet je hoe jij een houten parket vloer moet onderhouden en reinigen.

Een houten parket vloer oliën

Een eiken houten vloer oliën

Floer-Eiken-Visgraat-Parket-Vloeren-Naturel-Geolied Hoe onderhoud en reinig ik mijn houten vloer?
Floer Eiken Visgraat Parket – Naturel Geolied

Als je een eiken parket vloer koopt is deze meestal geolied met een masterolie. Je kunt ervoor kiezen dit niet te laten doen en dit zelf thuis doen nadat de vloer is gelegd. Als een houten vloer wordt geolied met een masterolie biedt het de vloer bescherming. Olie dringt door in de poriën van het hout en beschermt het eiken tegen vuil en vocht. Olie kan ook de kleur van de vloer bepalen, er is in dat geval een kleurpigment aan de olie toegevoegd. Wist je dat de masterolie de houten vloer ook een matte afwerking geeft? De vloer heeft hierdoor een prachtige, natuurlijke eiken uitstraling. Tenminste, als je de vloer goed blijft onderhouden en reinigen!

Een houten vloer reinigen en voorbereiding voor het oliën

Het oliën van een houten vloer is best een klus maar het resultaat mag er dan ook zijn. Maar hoe zet jij jouw eiken parket vloer nou precies in de olie? Wat je eerst moet doen is de vloer goed schoonmaken. Bij het schoonmaken van de vloer verwijder je namelijk de aangebrachte zeeplaag en het hardnekkige vuil, zodat de poriën van de vloer weer open gaan staan om onderhoudsolie op te kunnen nemen. Dit kan je doen door een intensief reiniger te gebruiken, dit is een middel speciaal ontwikkeld voor het reinigen van houten vloeren voorafgaand aan het oliën. Het middel heeft een ontvettende werking maar het tast niet de olie in de vloer aan. Ook verwijderd het de resten natuurzeep die met het dweilen op de vloer zijn achtergebleven. Heb je de vloer met het middel gedweild? Het is dan heel belangrijk om de vloer goed te laten drogen. Nu is de eiken parket vloer klaar voor de volgende stap. De dosering van de intensieve reiniger? Gebruik 25 ml intensieve reiniger gemengd met 5 liter water. Met 1 liter intensieve reiniger kan je ongeveer tussen de 125 tot 150 m2 vloer schoonmaken.

Let er altijd op dat je een houten vloer niet te vochtig maakt. Hout leeft en kan sterk reageren op wisselende temperatuurverschillen en vocht. Je kunt de eiken parket vloer wel dweilen maar maak de vloer niet te nat!

Hoe olie je een houten vloer

Tijd om de onderhoudsolie aan te brengen op jouw schone houten vloer! Waar moet je op letten? Schud de olie goed voordat je het gebruikt en op de vloer aanbrengt, al helemaal als er kleurpigment in zit verwerkt. Als je dit hebt gedaan kan je de olie dunnetjes aanbrengen op de vloer, bijvoorbeeld door een sprayflacon te gebruiken. Heb je de vloer ingesprayed? Laat het ongeveer 5 minuten intrekken en dan is het tijd om te gaan boenen. Schrobben maar, doe dit echt goed en het liefst met boenpads (ook wel vloerpads genoemd). Heb je deze niet? Dan kan je ook een katoenen doek zoals een theedoek gebruiken. De olieresten die overblijven kan je het beste afdeppen met een hydrofiele doek. Deze doeken nemen erg goed vocht op en zo blijft er geen overtollige olie achter op jouw eiken parket vloer. Overtollig olie op de vloer is niet goed daar dit uithardt op de vloer (ipv in de vloer trekt) en zorgt voor een uitgeharde glimmende olie laag. De houten vloer moet na het oliën 4 uur lang drogen. Om de onderhoudsolie niet aan te tasten en het zo lang mogelijk de kans te geven om in te trekken, is het aan te raden de eerste 24 uur alleen met sokken op de vloer te lopen.

Floer Lamelparket Eiken Wit Geolied
Floer Eiken Lamel Parket – Wit Geolied

Typen eiken parket vloeren

Bij Floer hebben we eiken duoplanken parket vloeren (dit zijn houten vloeren met lange rechte planken) en visgraat eiken parket vloeren. Deze houten vloeren zijn er in verschillende behandelingen, oliën en houtstructuren te verkrijgen. Door de eindeloze mogelijkheden kan jij jouw vloer volledig personaliseren! Een unieke vloer zelf creëren, afgestemd op het interieur van jouw woning en jouw eigen wensen, hoe tof is dat! De parket vloeren worden gemaakt van Europees Eiken, op Nederlandse bodem. In het Hoge Noorden staat onze fabriek waar deze eiken houten vloeren gemaakt worden. Hierdoor noemen we ze ook wel houten vloeren van eigen bodem. Wil je weten hoe we dit doen en hoe jouw vloer wordt omgetoverd van een onbewerkte plank naar een prachtige, geoliede vloer? Bekijk de video waar het productie proces van houten vloeren van Nederlandse bodem wordt laten zien!

Onbehandeld eiken houten vloer

Floer-Visgraat-Eiken-Parket-Onbehandeld-Geolied-Rianne-Meijer-klantfoto-1
Floer Eiken Visgraat Parket – Onbehandeld Geolied

Of het nou gaat om een houten visgraat vloer of om een eiken parket vloer met rechte planken, nu jij antwoord hebt op de vraag “hoe onderhoud en reinig ik mijn houten vloer?” is het duidelijk dat het onderhoud erg belangrijk blijft. Eiken houten vloeren vragen om wat extra aandacht zodat jij zo lang mogelijk van jouw vloer kan genieten. Zo is het erg belangrijk dat jouw vloer wordt geolied. Heb je de voorkeur voor een onbehandelde look? Kies dan voor Onbehandeld Geolied, bij deze vloeren wordt er gebruikt gemaakt van een doorzichtige olie waardoor de onbehandelde look blijft bestaan maar de vloer wel beschermd is.

Ontdek alle Floeren

Maar hoe leg je een eiken visgraat parket vloer? In de video geeft Guido daar antwoord op! Wil je liever een vloer met eiken look en weinig onderhoud? Kies voor het Visgraat Click PVC, ook een visgraat klik PVC vloer leg je eenvoudig zelf. Zoek jij een rechte eiken planken PVC vloer? Natuur Click PVC is dan de beste keuze, deze klik collectie bestaat uit verschillende kleuren. Voor iedere interieurstijl is er de perfecte vloer! Liever een vissengraat vloer? Bekijk de Visgraat Click PVC vloeren collectie! Naast deze vloeren zijn er ook diverse laminaat vloeren beschikbaar, zoals de prachtige visgraat laminaat vloeren met een zeer realistische houtlook, het breed laminaat in de Landhuis Laminaat of de unieke vintage vloeren uit de Sloophout Laminaat collectie. Ben je op zoek naar een PVC vloer die duurzaam is en eco-vriendelijk is geproduceerd? Bekijk de XL Bossen PVC collectie, deze vloeren hebben extra lange en brede PVC stroken. Hiernaast bestaat het Floer assortiment ook uit realistisch eiken Visgraat PVC, uniek en extra groot Walvisgraat PVC en zijn er prachtige Tegel PVC vloeren, ideaal voor in de keuken en badkamer maar ook de woonkamer. Vraag de gratis Floer catalogus aan en bekijk alle vloeren.

Gratis Collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 70 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen