• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Lars
Leestijd: ~5 minuten

Het uitzoeken van een vloer is natuurlijk heel leuk, maar er komt nog iets bij kijken wat niet vergeten mag worden. Het uitzoeken van een geschikte ondervloer! In deze blog ‘Welke ondervloer heb ik nodig?’ ontdek je alles over de beste ondervloeren voor jouw vloer. Je leest over de beste ondervloeren voor laminaat, parket en PVC vloeren. Zo hoef jij jezelf nooit meer de vraag ‘Welke ondervloer heb ik nodig?’ te stellen!

Ondervloer laminaat en parket

Het kiezen voor de juiste ondervloer kan soms lastig zijn omdat er meerdere mogelijkheden zijn. Dit is vaak het geval bij zowel laminaat als parket vloeren. Zo kun je kiezen uit ondervloeren die speciaal zijn ontwikkeld voor het reduceren van contactgeluid of juist minder op het budget drukken. Neem bijvoorbeeld de Floer Contactloos Ondervloer. Deze ondervloer is speciaal ontwikkeld om contactgeluid te reduceren en is daarnaast ideaal in combinatie met een vloerverwarming. De ondervloer is voorzien van de laagst mogelijke warmteweerstand en kan perfect gecombineerd worden met zowel laminaat als parket vloeren.

Je kunt er ook voor kiezen om een iets voordeligere ondervloer te gebruiken. De Floer Basis Alufoam Ondervloer heeft een goede druksterkte en biedt daarmee genoeg weerstand aan de klik verbinding van laminaat vloeren. Hiernaast is de ondervloer voorzien van een aluminium vochtscherm die de vloer beschermt tegen optrekkend vocht.

Ondervloer Klik PVC

Het kiezen van een juiste ondervloer voor een Klik PVC verdient eigenlijk een speciaal plekje in deze blog. Dit komt omdat er bij deze PVC vloeren extra aandacht nodig is bij het kiezen van een geschikte ondervloer. De zware rigid click PVC vloeren zijn namelijk voorzien van een steenmineralen tussenlaag die de vloerplanken extra zwaar maakt. Het extra gewicht van de plank zorgt ervoor dat er een ondervloer gebruikt moet worden die genoeg drukweerstand heeft. Bij het gebruik van een ondervloer die dit niet heeft zal de vloer gaan inzakken waardoor je de kans loopt dat de klik verbinding van de vloer wordt aangetast. Welke ondervloer raden we aan? De Floer Rigid Click PVC Ondervloer! Deze ondervloer heeft een druksterkte van maar liefst 400 KPA waardoor je er dus zeker van bent dat hij de zware vloerplanken genoeg weerstand biedt.

Wil je alles weten over de Floer Rigid Click PVC Ondervloer? Bekijk dan de FloerTube video hieronder waarin Guido je er alles over vertelt! Hiernaast kun je ook altijd de blog ‘Welke ondervloer bij click PVC?‘ lezen om er alles over te weten te komen.

Ondervloer verlijmde vloeren

Ga je bij jou in huis een verlijmde vloer plaatsen? Dan heb je geen ondervloer nodig! Je moet echter wel rekening houden met het egaliseren van de ondergrond. Bij een verlijmde plaatsing van zowel eiken lamel parket als PVC is het belangrijk dat de dekvloer zo egaal mogelijk is. De verlijmde vloeren staan namelijk in direct contact met de ondergrond waardoor alle kleine oneffenheden terug te zien zijn in de gelegde vloer. Is dit bij jou het geval? Houd hier dan rekening mee in de planning! De egaline moet namelijk na het egaliseren van de ondergrond minimaal 48 uur drogen.

Floer Bossen Plak PVC Sterrebos Onbehandeld Eiken-welke-ondervloer-heb-ik-nodig
Floer Bossen PVC – Sterrebos Onbehandeld Eiken

Het is tevens mogelijk om een verlijmde vloer te plaatsen zonder de ondergrond te egaliseren met vloeibare egaline. Dit kun je doen door het plaatsen van OSB of duale ondervloer platen. Je kunt de verlijmde vloer op een van deze constructies plaatsen en hoeft hierna de ondergrond niet meer te egaliseren. De keuze voor ‘nat’ of ‘droog’ egaliseren hangt af van een aantal situaties en zal dus per klus bekeken moeten worden. Het droog egaliseren met een platen constructie zal wel minder tijd kosten dan egaliseren met egaline. Neem dit dus ook mee tijdens het maken van de keuze.

Geluiddempende ondervloer bovenwoning

Woon je in een bovenwoning en heb je onderburen? Dan bestaat de kans dat je wettelijk verplicht bent om rekening te houden met deze mensen. In de jaren ’80 is er namelijk vastgesteld dat alle bovenwoningen en appartementen moeten voldoen aan een geluidsreductie van minimaal 10 dB. Het kan zijn dat jouw VvE deze eis hanteert waardoor het dus belangrijk is om dit te weten. In Nederland meten we het aantal dB aan de hand van de waarde Llin terwijl in het buitenland de dB waarde Lw wordt gehanteerd. Tussen beide waarden zit een verschil van ongeveer 11 dB, kijk dus altijd goed met welke waarde je te maken hebt voordat je de ondervloer gaat plaatsen. De Floer Geruisloos Ondervloer is voorzien van een 10 dB geluidsreductie en is hierdoor de perfecte ondervloer om te gebruiken in een bovenwoning of appartement. De ondervloer is geschikt om te combineren met alle laminaat vloeren.

Twijfel je of dit het geval is bij jouw woning? Sinds 2016 worden appartementen opgeleverd met een zwevende dekvloer. Door de opbouw van een zwevende dekvloer voldoen de appartementen aan de 10 dB geluidsreductie eis. Heb je een woning van voor 2016 of wil je zeker weten wat bij jou van toepassing is? Het is handig om eventjes contact op te nemen met jouw VvE. Dan weet je in ieder geval zeker wat je moet doen en kom je nooit voor onverwachte obstakels te staan! Wil je meer weten over geluiddempende ondervloeren? Lees dan de blog ‘Welke vloeren verminderen geluidsoverlast?‘ en lees er alles over.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 70 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen