Je bent op zoek naar een nieuwe vloer en wordt overspoeld door alle mogelijkheden. Maar wat is nu de beste keuze? In de winter wil je natuurlijk met warme voetjes bij de kerstboom zitten, maar kan dat wel met de vloer die je op het oog hebt? In dit blog beantwoorden we de brandende vraag: is laminaat geschikt voor vloerverwarming?
Wat is vloerverwarming?
Voordat we dieper op de details ingaan, is het belangrijk om te begrijpen wat vloerverwarming precies is. Vloerverwarming is een verwarmingssysteem dat onder de vloer wordt geplaatst en de desbetreffende ruimte verwarmt. Er zijn verschillende soorten vloerverwarming en installatiemogelijkheden, zoals watergedragen of elektrische systemen, en installaties met frezen of noppenplaten. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat de gekozen vloer de warmte efficiënt moet doorlaten voor optimale warmtegeleiding.
Warmtegeleiding
De efficiëntie van vloerverwarming hangt sterk af van de warmtegeleiding van de gekozen vloer. Om te bepalen of je vloer geschikt is, moet je de warmteweerstand controleren. Deze mag niet hoger zijn dan 0,15 m²K/W. Is de weerstand te hoog, dan kan de warmte niet effectief door de vloer komen, waardoor het verwarmingssysteem harder moet werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Dit leidt vaak tot een hoger energieverbruik, en dat wil natuurlijk niemand.
Wat is de warmteweerstand van laminaat?
Er is geen standaardwaarde voor laminaat; dit hangt af van het type vloer. Zo hebben de extra brede laminaatvloeren van het Landhuis Laminaat een warmteweerstand van 0,07 m²K/W, terwijl een walvisgraat laminaatvloer een waarde van 0,048 m²K/W heeft. Beide vloeren zijn in dit geval geschikt voor vloerverwarming.
Wordt de warmteweerstand hoger met een ondervloer?
Ja, de warmteweerstand neemt toe wanneer je een ondervloer gebruikt. Het is daarom belangrijk om een ondervloer te kiezen die geschikt is voor zowel laminaat als vloerverwarming. Zo heeft de Contactloos Ondervloer bijvoorbeeld een warmteweerstand van slechts 0,009 m²K/W.
Tips voor laminaat met vloerverwarming
Voordat je de vloer legt, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zoals het gezegde luidt: een goed begin is het halve werk. Of je nu wel of geen vloerverwarming hebt, de vloer moet 48 uur acclimatiseren voor installatie. Laminaatvloeren kunnen namelijk reageren op temperatuurschommelingen, wat kan leiden tot krimp of uitzetting. Daarom moet je laminaat ook niet strak tegen de wand plaatsen, maar rekening houden met voldoende werkingsruimte. Een ander essentieel punt is het volgen van het opstookprotocol, dat vooraf moet worden uitgevoerd. Dit zorgt ervoor dat de vloerverwarming goed functioneert en de vloer niet beschadigd raakt.
Kortom, laminaatvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming, maar het is belangrijk om zowel de warmteweerstand van de vloer als de ondervloer te controleren. Een lagere warmteweerstand zorgt voor de meest efficiënte warmtegeleiding. Ben je nog in de oriënterende fase en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Kijk dan eens bij de klanten die je voorgingen!