• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Kay
Leestijd: ~4 minuten

Als je op zoek bent naar een unieke en stijlvolle manier om je vloer te leggen, dan is wildverband wellicht iets voor jou. Wildverband is een patroon waarbij verschillende maten en vormen van laminaat, parket of parket willekeurig worden gelegd. In deze blog zullen we onder andere uitleggen wat wildverband is en wat de voordelen zijn van dit patroon. Ik kan je verzekeren dat je na het lezen van deze blog helemaal wild bent van het wildverband patroon 😉.

Wat is wildverband?

Traditionele vloerpatronen, zoals het blokpatroon of visgraatpatroon, hebben een herhalend patroon dat zich herhaalt in de hele ruimte waar de vloer ligt. Wildverband daarentegen is een asymmetrisch patroon dat bestaat uit verschillende maten en vormen van rechte planken laminaat, Vinyl of parket die willekeurig worden gelegd. Dit creëert een natuurlijke en organische uitstraling die niet herhaald wordt. Hierdoor hoef je je niet te ergeren aan patronen die terugkomen op verschillende plekken in de ruimte.

Floer-Authentiek-Laminaat-Bezaagd-Naturel-sfeer-perspectief
Floer Authentiek Laminaat – Bezaagd Naturel

Vloer in wildverband leggen

Het leggen van de vloer in wildverband is zeer eenvoudig. De voorbereiding is bij vrijwel ieder type vloer hetzelfde: zorg voor een geschikte ondergrond, de juiste ondervloer, de geacclimatiseerde(!) Floer en het benodigde gereedschap. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Je hoeft bij een plak PVC vloer natuurlijk geen rekening te houden met een ondervloer. Wanneer je de nodige voorbereiding hebt getroffen is het tijd om de vloer in wildverband te leggen. Als je de ondervloer voor je eiken parket, breed laminaat of Natuur Click Vinyl vloer hebt gelegd, of voor je plak pvc vloer de PVC lijm hebt uitgesmeerd, kan de eerste baan gelegd worden.

Bij de eerste baan gebruik je volledige planken en kort je het overige deel waar je geen hele plank kan plaatsen op de juiste afmeting af. Het reststuk van het afgekorte stuk gebruik je bij het begin van de volgende baan. Vervolgens ga je verder met volledige planken en gebruik je het reststukje van de tweede baan aan het begin van de derde baan. Dit herhaal je totdat de vloer gelegd is en zo heb jij jouw vloer in wildverband gelegd.

Voordelen van wildverband leggen

Floer-Steden-Laminaat-Weesp-Witbeige-Eiken-vloer
Floer Steden Laminaat – Weesp Witbeige

Een van de belangrijkste voordelen van wildverband is de mogelijkheid om de vloer aan te passen aan de vorm en grootte van de kamer. Omdat het een willekeurig patroon is, kan het gemakkelijk worden aangepast aan de vorm en grootte van de kamer. Het kan ook helpen om de illusie van een grotere ruimte te creëren. De ruimte nog ruimer laten lijken? Ga dan voor een extra brede laminaat vloer. Mocht je liever een extra lange plank willen, neem dan een kijkje in onze Authentiek Laminaat collectie.

Wist je dat het ook financieel voordelig is?

Aangezien je niet selectief bent in de afmeting van de plank bij het begin van de opeenvolgende baan en het reststukje gebruikt, heb je minder snijverlies. Hierdoor ben je minder vierkante meters nodig en is het ook nog eens voordelig voor de portemonnee.

Floer-Natuur-Click-PVC-vloer-Eemland-Karamel-welke-ondervloer-bij-klik-pvc-4-vragen-kiezen-van-een-vloer
Floer Natuur Click Vinyl – Eemland Karamel

Wildverband combineren met het interieur

Het combineren van wildverband vloeren met meubels kan een uitdagende taak zijn. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de verschillende elementen van de ruimte goed bij elkaar passen en elkaar aanvullen. Een goede manier om wildverband vloeren te combineren is door ze te gebruiken als basis voor een neutrale kleurenschema. Dit geeft je de vrijheid om te experimenteren met verschillende texturen en patronen in meubels en accessoires. Houd er rekening mee dat de vloer het middelpunt van de ruimte is, dus kies materialen en meubels die niet strijden om aandacht.

Als je van plan bent om wildverband vloeren te combineren met houten meubels, zorg er dan voor dat het hout van de meubels past bij de tinten en afwerking van de vloer. Vermijd het gebruik van te veel houten meubels, omdat dit de ruimte kan overweldigen. Vergeet zeker niet dat verlichting een belangrijke rol speelt bij het combineren van wildverband vloeren met andere elementen in de kamer. Zorg voor voldoende verlichting om de verschillende texturen en kleuren van de ruimte in balans te houden. Kan je wel een voorbeeld gebruiken van klanten die jou voor zijn gegaan? Neem dan een kijkje op de inspiratiepagina en laat je inspireren!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen