Is jouw ondergrond schots en scheef? Of heb je nog een oude houten constructie en wil je hier graag een vloer op gaan leggen? Dan helpen wij je graag aan wat extra informatie om deze problemen op te lossen. In deze blog ontdek je alles over het droog egaliseren van jouw ondergrond!
Droog egaliseren
Naast egaliseren met egaline kun je dit dus ook ‘droog’ doen. In deze blog lees je de verschillende manieren waarop je een ondergrond droog kunt egaliseren. Of je nu veel tijd te besteden hebt of op zoek bent naar de meest snelle oplossing. Droog egaliseren kan op verschillende manieren, dus kies vooral een manier die jou het beste past!
1. OSB platen
OSB platen kunnen op vele manieren toegepast worden in woningen. Bij het egaliseren van een ondergrond worden deze platen echter gebruikt om op een houten constructie te plaatsen. In veel oudere woningen bevindt zich namelijk vaak een houten constructie op de ondergrond. Deze constructie bestaat uit houten balken waardoor er veel open ruimte tussen blijft zitten. Je kunt natuurlijk al wel invullen dat het leggen van een vloer hierop haast onmogelijk is. In dit geval zijn OSB platen de perfecte manier om er één geheel van te maken. De OSB platen bevestig je met een parketlijm of schroeven op de houten constructie zodat het goed vast blijft zitten.
Als de OSB platen eenmaal bevestigd zijn kun je ervoor kiezen om hier bovenop nog te egaliseren met egaline of een ondervloer. Dit hangt dan weer af van het type vloer dat hier uiteindelijk op komt te liggen. Ga je een plak PVC vloer leggen? Dan moet je in de meeste gevallen de platen nog egaliseren met egaline. Kleine oneffenheden als naden tussen de planken of schroefgaten zullen hoogstwaarschijnlijk terug te zien zijn in de verlijmde vloer. Als er een laminaat of click PVC vloer op de OSB platen komt te liggen dan zul je sowieso gebruik moeten maken van een ondervloer. In dit geval hoeft er dus niet geëgaliseerd te worden aangezien de ondervloer kleine oneffenheden zal verwijderen.
2. Egalisatiekorrels
Als er zeer grote oneffenheden in de draagvloer zitten dan kun je kiezen om te egaliseren met egalisatiekorrels. Deze korrels vullen snel de grote ruimtes op waardoor de klus binnen no time is geklaard. Hierna kun je ervoor kiezen om spaanplaten op de korrels te leggen en deze vervolgens te egaliseren. Het voordeel van het gebruiken van egalisatiekorrel ten opzichte van bijvoorbeeld cement is dat de korrels geen tijd nodig hebben om te drogen. Nadat de korrels zijn gelegd kun je dus direct doorgaan met het leggen van de andere delen van de vloer. Het is echter niet per se nodig om spaanplaten en egaline bovenop de korrels te plaatsen. Wil je weten wat in jouw geval de beste mogelijkheid is? Vraag bij het aanschaffen van het product altijd om extra advies zodat je zeker weet dat je alles goed doet.
3. Duale ondervloer platen
Duale ondervloer platen gebruik je om een oneffen ondergrond egaal te maken. Deze manier van droog egaliseren zorgt voor een zeer snelle voorbereiding van de vloer. Het duale platen systeem is een ondervloer die zorgt voor een super egale ondergrond die niet hoeft te drogen en is hiernaast voorzien van een 10 dB geluidsreductie label. Wil je verlijmde PVC vloeren gaan leggen? Dan kan egaliseren met duale ondervloer platen voor jou de uitkomst bieden omdat ze geschikt zijn om onder een verlijmde vloer te leggen. Als er met egaline wordt gewerkt dan zul je moeten wachten totdat deze is uitgehard, terwijl je op duale ondervloer platen direct kunt beginnen met verlijmen.
4. Gebruik van een ondervloer
Een van de meest gebruikte vormen van droog egaliseren? Het gebruiken van een ondervloer! Kijk. Een ondervloer zal natuurlijk geen wonderen verrichten bij een vloer waar gaten in zitten van een meter diep. Maar voor het elimineren van minimale oneffenheden in een draagvloer zijn ondervloeren zeer geschikt. Een ondervloer waarmee je oneffenheden tot wel 3 mm kunt egaliseren? Ondervloer groene platen zijn hiervoor perfect. Met deze platen kun je oneffenheden tot 3 mm egaliseren en ze hebben hiernaast een vochtscherm waardoor het de vloer bescherming biedt tegen optrekkend vocht. Let wel op dat een ondervloer niet geschikt is voor het plaatsen van alle vloeren. Ga je een verlijmde PVC vloer plaatsen of ben je van plan om je eiken lamel parket vloer verlijmd te plaatsen? Dan heb je in dat geval geen ondervloer nodig en zal je de ondergrond moeten egaliseren op een andere manier als hier oneffenheden in zitten.
Ondervloeren hebben naast het elimineren van minimale oneffenheden nog een aantal andere eigenschappen. Zo kan een goede ondervloer zorgen voor extra geluiddemping en bieden ondervloeren met een vochtscherm dus bescherming tegen optrekkend vocht. Ga je een klik PVC vloer leggen? Dan heb je hiervoor een speciale ondervloer nodig. Namelijk de Rigid Click PVC Ondervloer. Klik PVC vloeren zijn namelijk voorzien van een steenmineralen tussenlaag die de vloerplanken extra zwaar maakt. De Rigid Click ondervloer heeft een extra hoge druksterkte die de vloer genoeg weerstand biedt. Op deze manier krijgen de zware vloerplanken geen kans om in te zakken en blijft de klik verbinding van de vloer beschermd. Wil je weten welke ondervloer het beste is voor jouw situatie? Bij het uitzoeken van een vloer kun je altijd de dealer vragen voor het beste advies.