Het kiezen van een vloer voor je nieuwe woning, een lastige keuze. Er zijn vele type vloeren, de ene vloer is beter voor vloerverwarming de andere is weer volledig waterbestendig. En dan ook nog eens te bedenken dat je naast de technische keuze ook een keuze moet maken in de stijl van de vloer. We snappen dat je hierdoor de bomen het bos niet meer ziet. Daarom behandelen we in dit blog de verschillen tussen Laminaat en Hybride Houten vloeren.
Plankopbouw verschillen tussen laminaat en hybride houten vloeren
Hoewel de vloeren wellicht op elkaar lijken qua plankopbouw, zijn er toch verschillen tussen laminaat- en hybride houten vloeren. Laminaatvloeren hebben bijvoorbeeld een decor- en melaminelaag. De decorlaag is eigenlijk een foto van een specifiek ontwerp dat op de plank is gedrukt, en deze wordt beschermd door de melaminelaag. Deze lagen zijn vervolgens aangebracht op een HDF draagplaat. Bij hybride houten vloeren is de constructie anders. Hier worden houtresten en edelharsen samengeperst met een echte houten fineerlaag. Deze fineerlaag wordt vervolgens behandeld met een ijzersterke laklaag. Beide soorten vloeren hebben een houtachtige uitstraling, maar laminaat is niet van echt hout gemaakt, terwijl hybride houten vloeren dat wel zijn.
Verschil in legmethode
Bij het kiezen van een vloer is de installatiemethode een belangrijk aspect om te overwegen. Het leggen van een verlijmde vloer vergt meer vakmanschap dan het installeren van een zwevende vloer. Gelukkig wordt laminaat als hybride hout zwevend geplaatst, waardoor de installatie een stuk eenvoudiger wordt dankzij handige klikverbindingen. Het is echter nog steeds essentieel om tijdens het leggen van beide vloertypen rekening te houden met de afstand tussen de muur en de vloer. Beide kunnen namelijk gevoelig zijn voor temperatuurverschillen, wat kan leiden tot uitzetten of krimpen van de vloerdelen.
Wist je dat?
Hybride hout vloeren ook verlijmd kunnen worden? Een voordeel van het verlijmd plaatsen van een vloer is het loopgeluid. Met een verlijmde vloer creeer je een massiever loopgeluid. Al beschikt de contactloos ondervloer over een geluid reducerende functie, speciaal geproduceerd voor laminaat en Hybride Hout!
Visgraat laminaat vs visgraat hybride hout
Een specifiek verschil dat moet worden benoemd, is de legmethode van visgraatvloeren. Het leggen van een visgraatvloer is over het algemeen een uitdagender klus dan het leggen van rechte banen. Bij visgraat laminaatvloeren moet je normaal gesproken linker- en rechterdelen gebruiken, wat soms tot verwarring kan leiden bij het bepalen van de volgorde van het leggen. Bij Hybride Houten visgraatvloeren is het echter iets eenvoudiger, omdat er geen onderscheid is tussen linker- en rechterdelen. Deze vloeren zijn voorzien van een Unizip-verbinding, waardoor zelfs mensen met 2 linker handen deze vloer kunnen leggen.
Verschillen in waterbestendigheid
Vaak wordt er gekozen voor vloeren die ook waterbestendig zijn. Soms wordt dan gedacht dat laminaat- en houten vloeren direct afvallen in de keuze. Echter is dit niet nodig. Zo zijn Steden Laminaat vloeren bijvoorbeeld 4 uur waterbestendig, terwijl Hybride Hout vloeren zelfs tot 24 uur waterbestendig zijn. Dus maak je geen zorgen als je per ongeluk de waterbak van de hond omstoot. Heb je toch een vloer nodig die volledig waterbestendig is? Neem dan eens een kijkje bij de Vinyl visgraat vloeren.
Welke vloer heeft het minste onderhoud nodig?
Houten vloeren worden vaak geassocieerd met veel onderhoud en behandelingen, zoals het opnieuw oliën van een eiken parketvloer na verloop van tijd. Maar met hybride houten vloeren is dat niet het geval. Ondanks dat ze volledig van hout zijn, hoef je je geen zorgen te maken over intensief onderhoud. Eigenlijk vereisen laminaat en hybride hout vrijwel hetzelfde onderhoud. Af en toe stofzuigen en indien nodig een keer afnemen met een vochtige dweil en een geschikte reiniger voor dat type vloer. Een kind kan de was doen!
Welke vloer is geschikt op vloerverwarming?
Vloerverwarming is tegenwoordig niet meer weg te denken als populaire warmtebron. Maar welke vloer is geschikt voor vloerverwarming? Vinyl is het meest efficiënt in combinatie met vloerverwarming, maar ook laminaat en Hybride Hout doen het goed. Hybride vloeren hebben bijvoorbeeld een warmteweerstand van 0,07 m²K/W. Dezelfde eigenschap geldt voor de extra brede Landhuis Laminaat vloeren. Voor visgraat laminaatvloeren ligt de warmteweerstand iets hoger, namelijk op 0,09 m²K/W. Ze zijn beide dus geschikt voor vloerverwarming, maar controleer altijd goed de warmteweerstand van de vloer.
Kortom, de legmethode varieert, waarbij zowel laminaat als hybride hout als zwevende vloeren kunnen worden geplaatst, wat de installatie vereenvoudigt. Waterbestendigheid is een belangrijke factor om te overwegen, waarbij hybride houten vloeren over het algemeen langer bestand zijn tegen water dan laminaatvloeren. Beide vloertypen vergen relatief weinig onderhoud, met slechts af en toe stofzuigen en dweilen met een geschikte reiniger. Bovendien zijn zowel laminaat als hybride houten vloeren geschikt voor vloerverwarming, maar het is altijd van essentieel belang om de warmteweerstand van de vloer te controleren.
Daarnaast biedt een hybride houten vloer de authentieke uitstraling van echt hout, hoewel de laminaatvloeren van Floer ook over realistische eiken designs beschikken.