Welkom in het tijdperk van onmisbare vloerverwarming! Niet alleen een stijlvolle upgrade zonder radiatoren, maar ook een belofte van constante warmte, tot aan je tenen. In deze blog duiken we in de wereld van ‘vloer in combinatie met infrarood vloerverwarming’. Wat is een infrarood vloerverwarming? Welke vloer past perfect bij deze warmtebron? En laten we de aandachtspunten bij installatie niet vergeten. Dus, zet die verwarming aan, neem een comfortabele positie in en ontdek deze blog.
Wat is een infrarood vloerverwarming?
Infrarood vloerverwarming is een elektrische warmtebron. Anders dan traditionele systemen maakt infrarood vloerverwarming gebruik van stralingswarmte, wat directe warmteoverdracht naar objecten en personen in de ruimte betekent. Het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling zonder hinderlijke koude plekken. Door objecten in de ruimte, zoals meubels en vloeren, te verwarmen, handhaaft het een constante temperatuur, wat ook zorgt voor energiebesparing doordat de warmte langer behouden blijft.
Het opstoken van de vloerverwarming
Bij het leggen van een vloer op vloerverwarming is het van belang dat je het opstookprotocol volgt. Begin bij het opstoken van de vloerverwarming met een lage temperatuur en laat deze geleidelijk toenemen. Doe dit in etappes van 2 °C per dag, totdat de maximale oppervlakte temperatuur van 28 °C is bereikt. Dit initiële opstookproces voorkomt kromtrekken of kieren van de vloer. Het opstoken van de vloerverwarming is een proces dat geduld en aandacht vereist. Het overslaan van het opstookprotocol wordt ook streng afgeraden, het is een zeer belangrijk proces voor het behoud van de vloer. Meer weten? Neem dan voor de zekerheid de blog ‘Het opstookprotocol voor vloerverwarming‘ goed door.
Welke vloer kan op een infrarood vloerverwarming?
Alle vloeren uit het Floer-assortiment kunnen op vloerverwarming worden geplaatst. Toch zijn sommige vloeren optimaler in combinatie met vloerverwarming dan andere. Over het algemeen geldt dat hoe dikker de vloer, hoe hoger de warmteweerstand. Dit is echter niet altijd het geval. De Hybride Hout vloeren zijn bijvoorbeeld 1,1 cm dik en hebben een warmteweerstand van slechts 0,07 m²K/W. Bij vloerverwarming hanteren we doorgaans de vuistregel van maximaal 0,15 m²K/W warmteweerstand.
Maar kan parket ook op vloerverwarming?
Ja, zeker. Het is echter verstandig om de voorkeur te geven aan parket met een dunnere plankopbouw, waardoor de warmteweerstand lager is.
De vloer plaatsen op een elektrische vloerverwarming
Voordat de vloer daadwerkelijk wordt geplaatst, is het belangrijk om te controleren of de ondergrond geschikt is. Voor een plak Vinyl vloer moet de ondergrond volledig egaal zijn. Is dit niet het geval? Dan kun je deze egaliseren met behulp van een duale ondervloer die specifiek geschikt is voor dit type vloerverwarming, daar kan je de vloer rechtstreeks op verlijmen. Bij een zwevende vloer is het van belang om te controleren of de ondervloer geschikt is voor dat type vloer en de drukweerstand van de vloerdelen aankan. De ondervloer voor een click Vinyl vloer moet bijvoorbeeld een minimale waarde van 400 kPa hebben. Dit is cruciaal voor het behoud en de garantie van de vloer.
Kort samengevat, infrarood vloerverwarming is een populaire warmtebron waardoor je geen last meer hebt van radiatoren. Daarnaast is het natuurlijk ook zeer aangenaam voor het genot van warme voeten. Al onze vloeren kunnen worden toegepast op infrarood vloerverwarming, maar let goed op de warmteweerstand van elke vloer.