Een tijdje geleden hebben wij met trots onze Hybride Hout collectie aangekondigd! Deze vloeren zijn revolutionair binnen de vloerenwereld: ze zijn namelijk krasvast, gemaakt van echt eiken hout, ultra sterk, vocht- en vuil afstotend, en ook nog eens waterbestendig. Maar weet je wat deze vloeren helemaal afmaakt? Ze kunnen zowel verlijmd als zwevend gelegd worden! Ze kunnen zowel door een ervaren klusser als een professionele parketteur gelegd worden!
Verlijmd of zwevend leggen?
Ja, ja, je leest het goed. De Hybride Houten vloeren van Floer kunnen zowel verlijmd als zwevend gelegd worden. Dit betekent dat de Hybride Hout vloeren ook op een ondervloer geïnstalleerd kunnen worden. Maar hoe beslis je of je de Floer verlijmd of zwevend gaat leggen? Wij geven jou een aantal punten om bij stil te staan, zodat jij de juiste keuze maakt voordat je gaat leggen.
Hybride Houten vloeren van Floer kunnen zowel verlijmd als zwevend geïnstalleerd worden!
Voordelen Hybride Hout vloer zwevend leggen
In tegenstelling tot “standaard” parketvloeren, zijn de Hybride Houten vloeren uitgerust met een handige klikverbinding: de Fastclick verbinding voor de XL planken, en de unieke UniZip verbinding voor de Hybride Hout visgraat vloeren. Weet je nog hoe je een laminaat vloer legt? Dan weet je ook hoe je een Hybride Hout vloer legt!
Daarnaast is de vloer makkelijk uit de ruimte te halen als je gaat verhuizen, of als er een plank beschadigd raakt; maar dat zien we niet snel gebeuren! 😉 De vloerdelen zijn met een zwevende installatie niet permanent bevestigd aan de ondervloer, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden verplaatst of verwijderd. Ook weer een stukje duurzaamheid, want je kan je Floer gewoon meenemen naar je nieuwe woning!
En als kers op de taart… Bij een zwevende vloer is de ruimte tussen de ondergrond en de vloer gevuld met een ondervloer, wat het contact geluid helpt te reduceren zodat het niet doortrommelt naar beneden. Het zwevend leggen van een vloer is daarom uiterst handig in een appartement of flatgebouw, al is het maar om boze buren te voorkomen! Let op: Er kan een wettelijke eis voor geluidsreductie gelden voor jouw woning. Vraag altijd na bij de VvE of jouw woning aan deze wet moet voldoen voordat je jouw vloer en ondervloer aanschaft. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan!
Kan ik een vloer zwevend leggen?
Stel, je wil je hybride vloer zwevend leggen, maar je vraagt je af of je ondergrond egaal genoeg is om dit te doen en of je gekozen ondervloer de oneffenheden kan egaliseren. Geen zorgen, hier is een handig trucje om te kijken of er te veel hoogteverschil zit in jouw ondergrond! Pak een rechte lat van 2 meter lang en leg hem op de ondergrond van de ruimte. Kijk onder de lat en meet hoe groot de oneffenheden (plooien) zijn. Heb je geen oneffenheden die groter zijn dan 2 mm? Mooi! Dan kan je de Groene Platen ondervloer gebruiken. Deze ondervloer egaliseert tot 3 mm, en is daardoor geschikt voor kleine oneffenheden tot 2 mm.
Wanneer moet ik egaliseren?
Heb je een huis gekocht, en wil je je Floer gaan verlijmen? Het is mogelijk met Hybride Hout! Net zoals houten visgraat parket vloeren kan je de hybride vloeren op een zandcementvloer verlijmen. Het is hierbij belangrijk dat er geen oneffenheden van meer dan 2 mm in de zandcementvloer aanwezig zijn. De oneffenheden die in de vloer aanwezig zijn zullen door de dikke parketlijm gevuld worden, waardoor egaliseren niet meer nodig zal zijn. Heb je grotere oneffenheden? Dan zal je moeten egaliseren. Je leest natuurlijk alles over het egaliseren van een ondergrond via Floer blog!
Voordelen Hybride Hout vloer verlijmen
Het verlijmd leggen van een Floer brengt, net als een zwevende installatie, verschillende voordelen met zich mee. Omdat de vloer verlijmd op de ondergrond is geïnstalleerd, zal deze een super stabiele ligging hebben, net zoals Vinyl vloeren. Deze stabiele ligging zal er ook voor zorgen dat de vloer minder zal werken dan bij een zwevende ligging.
Een verlijmde vloer kan de geluidsisolatie van het loopgeluid verbeteren. Doordat er geen ruimte tussen de Floer en de ondergrond zit, wordt het loop- en contactgeluid beperkt. Zo krijg je een massiever loopgeluid, wat lijkt op het loopgeluid bij een parketvloer.
En voor alle warmteliefhebbers hier: een verlijmde installatie zorgt er ook voor dat de vloer de warmte van de vloerverwarming beter doorgeeft, en dat je minder warmte verliest! De warmte wordt namelijk gelijkmatig door de vloer verspreid; fijn voor degene die er graag warm bij zitten.
Wat is beter verlijmd of zwevend leggen
Of je nu de voorkeur geeft aan de eenvoud en flexibiliteit van een zwevende installatie, of de stabiliteit en duurzaamheid van het verlijmd leggen, Hybride Hout biedt beide opties zonder enig verlies op het gebied van kwaliteit en visuele appeal. Dit maakt Hybride Hout een uniek product binnen onze collecties, en een gamechanger voor iedereen die op zoek is naar de perfecte Floer-oplossing! Beide installatiemethoden hebben hun eigen unieke voordelen, variërend van makkelijke installatie en flexibiliteit, tot een super stabiele ligging en warmtedoorvoer. Welke van de twee methode het beste is, ligt dus puur aan jouw persoonlijke voorkeur en situatie. Hopelijk heeft deze blog je geholpen beter inzicht te krijgen in de keuze tussen het zwevend en het verlijmd leggen van Hybride Houten vloeren.