• 15 - 35 Jaar Garantie
  • 100% duurzaam
Door: Lars
Leestijd: ~6 minuten

The battle of the fishes! In deze blog staan de twee laminaat vloeren uit de onderwaterwereld lijnrecht tegenover elkaar. Het Visgraat Laminaat neemt het op tegen zijn grotere broer: het Walvisgraat Laminaat. Lees verder en ontdek de belangrijkste verschillen tussen deze twee vloeren, zodat jij precies weet waar je aan toe bent.

Floer-Walvisgraat-Laminaat-Omura-Onbehandeld-sfeer-topdown-nieuw
Floer Walvisgraat Laminaat – Omura Onbehandeld

Wat is walvisgraat?

De meeste mensen die Floer kennen zijn al op de hoogte van onze meest populaire categorie: het Walvisgraat PVC. Lang hebben de echte laminaat fans moeten wachten op een antwoord voor een soortgelijke vloer, maar die is er nu eindelijk. Een tijdje geleden hebben we namelijk de Walvisgraat Laminaat collectie toegevoegd aan het assortiment. Maar, wat is walvisgraat eigenlijk? Om het even heel simpel te maken pakken we een lesje biologie van de middelbare school erbij. Je hebt vissen met een normale grootte en je hebt walvissen die veel groter zijn. Je raadt het dus wellicht al. Een walvisgraat vloer heeft planken die groter zijn dan bij een standaard visgraat vloer, vandaar dat we het ook wel eens XL visgraat noemen. Nu is het verschil tussen de beide vloeren niet zo enorm als bij de echte vissen, maar wel genoeg om er een blog aan te wijden.

Het verschil tussen walvisgraat en visgraat laminaat

Het formaat van de beide vloeren is het meest voor de hand liggende verschil, maar er zijn er nog een aantal. We hebben alle verschillen voor je op een rijtje gezet. Lees hieronder verder welke dit allemaal zijn en je bent helemaal op de hoogte! Op de website vind je tevens talloze andere blogs waarin we verschillen behandelen tussen allerlei verschillende vloeren. Zo lees je onder andere het verschil tussen een walvisgraat pvc en een visgraat pvc vloer.

Floer-Visgraat-Laminaat-vloer-Mokka-Zwart-Eiken-5-tips-voor-een-interieur-met-een-donkere-vloer-recht-vs-visgraat-laminaat
Floer Visgraat Laminaat – Mokka Zwart Eiken

1. Grootte van de plank

Zoals eerder genoemd zit het ‘belangrijkste’ verschil tussen de twee vloeren in het formaat van de planken. De standaard Visgraat Laminaat planken hebben een lengte van 64 cm, een breedte van 14,3 cm en een dikte van 1,2 cm. De grotere broer daarentegen heeft een lengte van 85,8 cm, een breedte van 14,3 cm en een dikte van 8 mm. Zoals je ziet heeft het Walvisgraat Laminaat een veel langere plank die er al direct voor zorgt dat de vloer een hele andere uitstraling krijgt als hij eenmaal ligt. De grotere afmeting van het XL visgraat zorgt er tevens voor dat je minder visgraat punten overhoudt in het vloeroppervlak. Hierover vind je meer uitleg bij punt 4.

De grootte van de vloerplanken heeft ook invloed op het leggen van de vloer. Omdat Walvisgraat Laminaat vloeren groter zijn hoef je uiteindelijk minder planken te leggen dan bij een Visgraat Laminaat vloer. Wil je trouwens precies weten hoe je een Visgraat Laminaat vloer legt? Lees de floer blog ‘Hoe leg ik een visgraat laminaat vloer?‘ en bekijk de bijbehorende FloerTube video. Hierin wordt jou stap voor stap uitgelegd hoe je deze vloer zelf eenvoudig kunt leggen.

2. Waterbestendigheid

Een visgraat laminaat vloer met een hoge waterbestendigheid? Ja! De nieuwe Walvisgraat Laminaat collectie is voorzien van een ‘waterproof’ label waaraan je kunt zien dat deze vloeren wel tegen een beetje water kunnen. Vloeren die voorzien zijn van dit label zijn tot 4 uur lang waterbestendig. Dit betekent dat er tot 4 uur lang een plas water op de vloeren mag staan zonder dat het schade aanricht. Ze zijn zelfs ‘waterproef’ tot in de groef 😉. Zo hoef je je dus geen zorgen meer te maken als iemand bij jou thuis een bekertje water omstoot. Zorg er dus wel voor dat als je iets gemorst hebt, je het niet al te lang laat staan.

De groef van deze watervaste laminaat vloeren is voorzien van een watervaste coating. Standaard laminaat vloeren zijn alleen aan de bovenkant voorzien van een waterbestendige laag, maar vloeren met het ‘waterproof’ label hebben dus ook in de groef een speciale coating. Wil je meer weten over waterbesteding laminaat? Lees dan de Floer blog over waterbestendig laminaat, hierin vind je alle collecties die van dit label zijn voorzien.

3. Gebruiksklasse

Floer-Walvisgraat-Laminaat-Livyatan-Licht-sfeer-perspectief
Floer Walvisgraat Laminaat – Livyatan Licht

De beide visgraat patroon vloeren hebben een andere gebruiksklasse. Deze gebruiksklasse geeft aan hoe intensief er van de vloeren gebruik gemaakt kan worden. De XL visgraat vloeren uit de walvisgraat collectie zijn voorzien van een AC4 gebruiksklasse, dit houdt in dat de vloeren gebruikt kunnen worden voor intensief huishoudelijk en normaal commercieel gebruik. Samen met een levenslange (!) fabrieksgarantie kun je dus eindeloos lang genieten van deze extra grote visgraat vloer! Houd wel rekening met de legvoorwaarden om recht te blijven houden op deze fabrieksgarantie.

Het Visgraat Laminaat is daarentegen voorzien van een AC6 gebruiksklasse. Doordat de vloeren voorzien zijn van deze hoge gebruiksklasse kunnen ze zowel intensief huishoudelijk als intensief commercieel gebruikt worden. Samen met een fabrieksgarantie van maar liefst 35 jaar kun je dus ook eindeloos lang genieten van deze vloer. Ook niet gek dus dat we het visgraat laminaat opgenomen hebben in onze top 5 vloeren voor in de kantine!

4. Aantal visgraat punten in het vloeroppervlak

Dit verschil is misschien wel een van dé redenen waarom dat mensen vaak voor een Walvisgraat Laminaat vloer kiezen. De hoeveelheid visgraat punten in het vloeroppervlak. Het patroon van deze vloeren zorgt ervoor dat ze al jarenlang als een van de, en misschien wel dé, meest populaire vloer gezien worden. Een walvisgraat vloer gooit daar gewoon nog een schepje bovenop. Echte visgraat fans lopen warm van zoveel mogelijk visgraat punten in een vloer, terwijl bij walvisgraat vaak het rustigere patroon wordt gewaardeerd. Zoals bij het eerste punt al behandeld is, zijn de vloerplanken bij een XL visgraat vloer groter. Hierdoor krijg je dat er minder visgraat punten in het vloeroppervlak zitten. Deze vermindering in visgraat punten zorgt ervoor dat de vloer een rustiger uiterlijk krijgt.

Floer-Visgraat-Laminaat-Bruin-Eiken-vloer-interieur
Floer Visgraat Laminaat – Bruin Eiken

5. Linker en rechter vloerdelen

Het laatste verschil tussen walvisgraat en visgraat laminaat! Normaal gesproken wordt een standaard Visgraat Laminaat vloer geleverd met linker- en rechterdelen in een pak. Bij Walvisgraat Laminaat vloeren is dit niet het geval. Deze vloer bestaat namelijk uit gelijke delen. Het maakt dus bij het beginnen aan een starterspunt of het leggen van de vloer niet uit welke planken je naast elkaar legt. Het past altijd! Een groot voordeel dat hierbij komt kijken is dat je nooit aan het einde blijft zitten met één bepaald soort vloerdelen. Bij een standaard Visgraat Laminaat vloer wil het nog wel eens zo zijn dat je aan het einde teveel linker- of rechterdelen hebt. Bij een Walvisgraat Laminaat vloer met gelijke delen kun je alle planken altijd gebruiken. Dit kan bij het leggen resulteren in minder snijverlies.

Wil je alles weten over het leggen van een Walvisgraat Laminaat vloer? Lees dan de Floer blog ‘Hoe leg je een Walvisgraat Laminaat vloer?‘ en bekijk de bijbehorende FloerTube video. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe jij zelf eenvoudig deze vloer kunt leggen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis collectieboek?

Meer lezen?

Vraag het gratis Floer Collectieboek aan en blader door meer dan 80 pagina’s aan Floer inspiratie en collecties!

Aanvragen